Burn-out klachten

Burn-out is de grootste aan werk gerelateerde ziekte van Nederland. Vaak begint het met spanningen naar aanleiding van gebeurtenissen, verplichtingen en problemen, waarmee je niet goed om kunt gaan. Deze klachten veroorzaken in eerste instantie overspannenheid.

Je bent even alle grip kwijt

Als je overspannen bent geraakt, dan uit zich dit in bijvoorbeeld vermoeidheid en slaapproblemen en bovendien ben je erg prikkelbaar, pieker je en heb je moeite je te concentreren. Het voelt alsof je de situatie niet meer in hand hebt en bent alle grip kwijt, althans zo voel je dat. Het lukt je niet langer de gewone, dagelijkse dingen te doen. Heb jij te maken met deze klachten en al langer dan een half jaar, dan heb je waarschijnlijk een burn-out.

Te veel spanningen

Spanningen liggen ten grondslag aan een burn-out. Nou is een beetje spanning prima, is er te veel spanning dan kan het vervelende consequenties hebben. De spanningen kunnen veroorzaakt worden omdat je te veel tegelijk wilt. Of als er over een langere periode te veel van je gevraagd en verwacht wordt en er dus sprake is van een te hoge werkdruk. Relatieperikelen en geldproblemen kunnen ook voor extra spanning zorgen.

Je slaapt erg onrustig

De klachten kunnen per persoon verschillen en vaak wordt er een checklist aangehouden als criterium voor een burn-out. Heb jij drie of meer verschijnselen die op die lijst staan, dan wordt verondersteld dat je een burn-out hebt. Op die lijst staat onder meer lichamelijke vermoeidheid, geestelijk moe zijn, je slecht kunnen concentreren, je hebt steeds een gejaagd gevoel, je kunt evenmin goed dingen onthouden en slaapt onrustig. Je bent daarnaast prikkelbaar, kunt ineens niet meer tegen drukte en lawaai om je heen en huilt gemakkelijker als ooit tevoren. Je piekert je verder suf, hebt migraine klachten en voelt een zekere mate van gejaagdheid.

Aan de klachten is zeker iets te doen

Je zou het gevoel een burn-out te hebben kunnen omschrijven als het gevoel dat jij het leven niet meer in de hand hebt, een gevoel van machteloosheid vooral. Je verliest alle grip en functioneert niet meer, niet op je werk maar ook niet thuis. Aan de klachten is zeker iets te doen, al kost het wel even tijd om alles weer helemaal op de rit te krijgen. Stilzitten is geen goed idee overigens, blijf wel dingen doen en overleg met je huisarts of je extra ondersteuning nodig hebt om de klachten het hoofd te bieden.

 

Thaise massage

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *